Hoogste 3D-geprinte gebouw ter wereld

Sat Dec 21 2024

12 21

Hoogste 3D-geprinte gebouw ter wereld

03/11/2022

Door Ad Spijkers

De portaalrobot van het Deense bedrijf Cobod is met een snelle wereldwijde opmars bezig.


     

Het bedrijf in Nordhavn (bij Kopenhagen) timmert momenteel stevig aan de weg met zijn 3D bouwprinters. De grote portaalrobots creëren volgens een ingeprogrammeerd patroon gebouwen door het storten van lagen beton. Er zijn al projecten gerealiseerd in Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Maleisië (Borneo).

Ook in het Midden-Oosten is het bedrijf actief. In Saudi-Arabië is met zijn constructie de eerste in 3D geprinte villa met drie verdiepingen gestort. Ook hebben de Denen een contract gesloten met een groot internationaal ingenieurs- en bouwbedrijf om de techniek in Egypte te introduceren.

3D geprinte villa

Dar Al Arkan, een vastgoedontwikkelingsbedrijf in Riyadh, heeft met een drie verdiepingen tellende villa zijn eerste 3D-geprinte project gerealiseerd. Het project bevindt zich in een nieuw ontwikkelingsproject bij de Saoedische hoofdstad, dat deel uitmaakt van 's lands Vision 2030. Het gebouw van 330 m2 heeft een totale hoogte van 9,9 m en is daarmee ook het hoogste 3D-geprinte gebouw ter wereld.

Er werden goedkope lokale materialen gebruikt om het 3D-printbare beton te maken, waarmee alle muren van het gebouw werden gedrukt. Opvallend is dat het gebouw is gemaakt zonder het gebruik van een tent net na de zomer, in een woestijn waar de temperaturen oplopen tot meer dan 40°C.

Volgende project

Dar Al Arkan richt zijn inspanningen op de ontwikkeling van de onroerend goed sector van het koninkrijk door de nieuwste trends en technologieën te integreren. Deze zijn gebaseerd op wereldwijde best practices om de industrie lokaal te verbeteren en de doelstellingen van Vision 2030 te realiseren. Met de introductie van 3D-printen kan het bedrijf zich concentreren op een grotere ontwerpflexibiliteit, de productiviteit verhogen en een hogere kostenefficiëntie bereiken.

Na het printen van de eerste villa heeft Dar Al Arkan de printer verplaatst om een andere villa te printen. Die bouw zou normaal een maand in beslag nemen, maar de eerste verdieping van 130 m2 is al in slechts acht dagen afgewerkt. Deze 3D-geprinte villa heeft extra isolatielagen en functies die zorgen voor energiebesparing, waardoor tot 30% aan energieverbruik wordt bespaard.

Samenwerking in Egypte

Cobod heeft tevens aangekondigd dat het een exclusieve samenwerking is aangegaan met Orascom Construction in Cario om de 3D printing technologie voor het eerst naar Egypte te brengen. Het partnerschap is voor 76% eigendom is van Orascom Construction (dat ook voor 50% eigenaar is bouw- en vastgoedontwikkelingsbedrijf Besix) en 24% van COBOD. Naar verwachting zal de technologie een leidende rol spelen in de technologische vooruitgang van de bouwsector in Egypte.

Het partnerschap zal zich voornamelijk richten op drie bedrijfsonderdelen: projectuitvoering, verkoop van apparatuur, en bediening en onderhoud. Het partnerschap zal ook verschillende mogelijkheden op de Egyptische markt blijven onderzoeken om de 3D printtechnologie te gebruiken bij het printen van volledige gebouwen.

Momenteel is er achterstand op de Egyptische markt van 3 miljoen huizen. In de komende vijf jaar zullen 500.000 nieuwe huizen worden gebouwd om gelijke tred te houden met de groeiende bevolking. Beide partijen zien dus een groot potentieel voor samenwerking.

Foto: Cobod