John Deere onthult autonome tractor

Tue Apr 16 2024

04 16

John Deere onthult autonome tractor

05/01/2022

Door Ad Spijkers

John Deere heeft op CES 2022 in Las Vegas een volledig autonome tractor gepresenteerd die klaar is voor grootschalige productie.


     

In veel opzichten heeft technologie de landbouw al meer dan een eeuw vooruit geholpen. De technologie van vandaag is echter het resultaat van verbeteringen uit het verleden. Precisielandbouw en zelfsturende machines die GPS gebruiken zijn innovaties die inmiddels al meer dan twintig jaar oud zijn.

Door deze nauwkeurige positiebepaling kunnen boeren zaden plaatsen, voedingsstoffen verspreiden en hun gewassen te oogsten zonder het stuur aan te raken. Dankzij GPS-technologie hoeven boeren in hun cabine geen inspannend werk te doen, maar kijken ze naar real-time data die ze verzamelen tijdens het werk en aanpassingen doorvoeren.

Onbemande trekkers kunnen boeren helpen hun problemen te overwinnen, waardoor ze een van 's werelds grootste uitdagingen aan kunnen gaan: het voeden van onze groeiende bevolking.

Autonome tractor

De machine combineert Deere's 8R-tractor, TruSet-compatibele beitelploeg, GPS-geleidingssysteem en nieuwe geavanceerde technologieën. De autonome tractor zal later dit jaar beschikbaar zijn voor boeren.

De robottrekker heeft een specifiek doel: de wereld voeden. De wereldbevolking zal naar verwachting groeien van ongeveer 8 miljard nu tot bijna 10 miljard mensen in 2050, waardoor de wereldwijde vraag naar voedsel met 50% zal toenemen. Bovendien moeten boeren deze groeiende bevolking voeden met minder beschikbare grond en geschoolde arbeidskrachten.

Ook moeten ze omgaan met de variabelen die inherent zijn aan landbouw, zoals veranderende weersomstandigheden en klimaat, variaties in bodemkwaliteit en de aanwezigheid van onkruid en ongedierte. Al deze factoren zijn van invloed op het vermogen van een boer om te boeren tijdens de meest kritieke tijden van het jaar.

Techniek

De autonome tractor heeft zes paar stereocamera's, waarmee obstakels over 360° kunnen worden gedetecteerd en de afstand kan worden berekend. Beelden die door de camera's zijn vastgelegd, worden door een diep neuraal netwerk geleid dat elke pixel in ongeveer 100 ms classificeert. Het netwerk bepaalt of de machine blijft bewegen of stopt, afhankelijk van of er een obstakel wordt gedetecteerd. De autonome tractor controleert ook voortdurend zijn positie ten opzichte van een geofence, zodat hij zeker weet dat hij werkt waar hij hoort, en binnen een nauwkeurigheid van minder dan 1 cm is.

Om de autonome tractor te gebruiken, hoeven boeren de machine alleen maar naar een veld te vervoeren en deze te configureren voor autonome werking. Met John Deere Operations Center Mobile kunnen ze van links naar rechts vegen om de machine te starten. Terwijl de machine aan het werk is, kan de boer het veld verlaten om zich op andere taken te concentreren, terwijl hij de status van de machine vanaf zijn mobiele apparaat in de gaten houdt.

John Deere Operations Center Mobile biedt toegang tot live video, afbeeldingen, gegevens en statistieken. Met de software kan een boer snelheid, diepte en meer parameters aanpassen. In het geval van afwijkingen in de kwaliteit van het werk of problemen met de conditie van de machine worden boeren op afstand op de hoogte gebracht en kunnen ze aanpassingen maken om de prestaties van de machine te optimaliseren.

Foto: screenshot video John Deere