Canadezen laten humanoïde robots de bloeddruk van een patiënt meten met slechts een simpele aanraking.
Onderzoekers aan de Simon Fraser University in Burnaby (15 km oostelijk van Vancouver) lieten zich inspireren door de bewegingen van bloedzuigers in de natuur. Ze onderzochten hoe robots taken uit de basisgezondheidszorg kunnen uitvoeren in bepaalde omstandigheden. Te denken valt aan toepassing in afgelegen regio's of waar minimaal persoonlijk contact nodig is, zoals tijdens pandemieën.
De onderzoekers vervingen de traditionele bloeddrukmeting door de vouwmechanismen van bloedzuiger te repliceren in hun ontwerp van in 3D te printen origami-sensoren. Deze diertjes hebben, behalve complexe mechanismen voor het hechten, een uitzetbare achterste zuignap en lichaam. Tegelijkertijd zetten de organen op de juiste manier uit en krimpen ze om een betere hechting aan het slachtoffer te behouden.
De wetenschappers ontdekten dat origami vergelijkbare bewegingen kan maken en ook kan worden aangepast. De door hen ontwikkelde droge elektrode heeft unieke eigenschappen zoals zuigkracht voor grijpen en opvouwbaarheid.
De sensoren worden geïntegreerd in de vingertoppen van de robot en kunnen op de borst van de patiënt worden geplaatst. De bloeddruk wordt gecontroleerd en bepaald door data van elektrocardiogram- en fotoplethysmogram-metingen (ECG en PPG) te combineren, uitgevoerd door sensoren op de vingers van elke hand. Met behulp van vooraf bepaalde algoritmen kunnen de signalen van de gekoppelde sensoren de boven- en onderdruk van een patiënt genereren zonder gebruik te moeten maken van bloeddrukmeter rondom de bovenarm.
Volgens de onderzoekers biedt robotica een veelbelovende methode om risico's te verminderen en de effectiviteit en kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren als gerichte technologie voor gezondheidszorg op afstand. De onderzoekers plannen verdere proeven met hun nieuwe proces en ontwikkelen de volgende generatie sensoren, waarvan ze hopen dat ze zullen leiden tot de biomedisch zinvolle implementatie ervan.
Bloeddrukmonitoring is een essentieel medisch diagnostisch hulpmiddel voor veel chronische ziekten en een algehele goede gezondheid. Het gebruik van detectierobots in medische zorgsystemen heeft aanzienlijke voordelen. Ze kunnen gezondheidswerkers helpen bij het bewaken van de vitale functies van de patiënt en tegelijkertijd een vriendelijke omgeving creëren voor die patiënten die mogelijk geïsoleerd moeten worden. Ze geloven dat robotica een toekomstig platform of een brug kan vormen tussen medisch personeel en patiënten op afstand met "het potentieel om een essentiële rol te spelen in het nieuwe tijdperk van gezondheidszorg op afstand".
Dat kan best, maar zelf laat ik mijn bloeddruk toch liever controleren door de praktijkassistente van mijn huisartsen (ook vrouwen trouwens). Ervaren, vakbekwaam en veel charmanter dan een robot.
Foto: Simon Fraser University, Additive Manufacturing Laboratory