Robot moet illegale visserij tegengaan

Tue Oct 15 2024

10 15

Robot moet illegale visserij tegengaan

24/07/2023

Door Ad Spijkers

Engelse wetenschappers werken aan een nieuwe robot met AI die onder water activiteiten kan detecteren die schadelijk zijn voor het oceaanmilieu.


     

De technologie wordt ontwikkeld door de University of Southampton samen met experts op het gebied van oceaanwetenschap van RS Aqua in Portsmouth. De robot met kunstmatige intelligentie zal worden gebruikt om illegale visserij op te sporen en zeezoogdieren te beschermen tijdens de bouw van offshore windmolenparken. Het AI-systeem met codenaam Marlin gebruikt onderwatersensoren om op afstand de activiteit van dieren, mensen en het milieu waar dan ook in de oceaan te volgen voordat gegevens in real-time worden teruggestuurd.

De technologie maakt gebruik van de kracht van kunstmatige intelligentie om geluid in de onderwaterwereld te bewaken. Door dit te combineren met mogelijkheden om snel informatie naar land door te geven, ontstaan hulpmiddelen om kwetsbare mariene ecosystemen te beschermen en een reeks illegale activiteiten op te sporen.

Naar real-time

Voor oceaanbewakingsmissies worden meestal grote schepen gebruikt. Het Marlin-systeem zou de tijd dat de schepen op zee zijn kunnen verkorten, waardoor de CO2-uitstoot mogelijk met wel 75% kan worden verminderd. De technologie kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop deskundigen de oceaanomgeving wetenschappelijk bewaken. Momenteel laten ze instrumenten maandenlang onder water en halen ze naar boven voordat ze toegang krijgen tot hun gegevens.

Marlin zal de data real-time op internet zetten, wat grote gevolgen zal hebben. Het zal er toe bijdragen dat offshore-constructies rekening zullen houden met activiteiten van zeezoogdieren. Ook zal het systeem de bewaking van beschermde mariene gebieden mogelijk maken door de real-time herkenning van illegale visserijactiviteiten.

Foto: University of Southampton