Nieuw project voor implementatie cobots

Sat Dec 21 2024

12 21

Nieuw project voor implementatie cobots

15/12/2021

Door Ad Spijkers

Deense instituten helpen bedrijven bij het verkrijgen van de juiste kennis en competenties voor de introductie van cobots.


     

Naar verwachting zal er in 2030 een tekort zijn van 99.000 geschoolde werknemers op de Deense arbeidsmarkt en zal de helft van alle werknemers in de industrie rechtstreeks met cobots werken. Maar veel Deense (en ook Nederlandse!) bedrijven missen de kennis en competenties om het potentieel van cobots in hun eigen productie te benutten. Veel bedrijven concurreren op flexibiliteit en kleine productieseries en automatisering met behulp van cobots zal essentieel manier zijn om het concurrentievermogen te behouden en arbeidstekorten op te vangen.

Maar ook al worden cobots vaak omschreven als intuïtief, gemakkelijk toegankelijk en flexibel, er is echt wel wat nodig om hun volledige potentieel in bedrijven te benutten. Een nieuw project in Denemarken moet helpen om deze competenties bij bedrijven te ontwikkelen, zodat ze gemakkelijker het maximale uit de robots en hun kansen kunnen halen.

Cobots in maakbedrijven

Het moet werknemers in de maakbedrijven gemakkelijker worden gemaakt, zodat ze de sleuteltechnologieën van de toekomst beter kunnen benutten. Er is geen IT-specialist meer consultant nodig om Word op computers te installeren. Dat is waar de Denen heen willen als het over cobots gaat. Individuele medewerkers moeten moeiteloos cobots kunnen installeren, programmeren en innoveren. Dergelijke competenties moeten meer wijdverbreid zijn in de industrie.

Daarom hebben Industriens Fond (het Deense industriefonds) en het Teknologisk Institut de krachten gebundeld en het project Cobot Knowledge Lab 2.0 opgezet. Dit gebeurde in samenwerking met het adviesbureau Implement Consulting Group en het Nationalt Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord og Syd (Nationaal Kenniscentrum voor Automatisering en Robotica Noord en Zuid). Het bouwt voort op een meerjarige inspanning, geleid door de Industriens Fond, met een focus op het uitbreiden en benutten van de leidende positie van Denemarken binnen cobots.

De behoefte aan technologie is er en de tijd is rijp om de volgende stap te zetten en bedrijven te helpen om de barrières te overwinnen. Dit gebeurt onder andere door middel van concrete pilottrajecten met 25 bedrijven en het opzetten van een kennisbank. Hierdoor kunnen Deense bedrijven de eenvoudigere cobotoplossingen zelf integreren en zo de verspreiding van cootys versnellen.

Van eindgebruiker naar supergebruiker

De meeste mensen kunnen een cobot kopen en in de productie zetten. Maar het vereist vaardigheden en kennis om de kansen die een cobot heeft, te zien en te benutten. Met het nieuwe project willen de Deense instituten meer eindgebruikers van robots transformeren in supergebruikers van robots. Hiermee kunnen ze de toekomstige ontwikkeling van de Deense industrie versnellen.

Vooral de kleine en middelgrote Deense bedrijven hebben meer robots nodig om de werkomstandigheden op de Deense werkplekken te kunnen handhaven en verbeteren in een tijd waarin er zo'n tekort aan arbeidskrachten in de industrie is. Het voorzien van kennis, middelen en begeleiding van bedrijven op het gebied van cobots is een cruciale stap in de goede richting.

Het project moet niet alleen competenties toevoegen aan het huidige personeelsbestand. Het moet er ook voor zorgen dat de medewerkers van de toekomst klaar zijn voor nauwe samenwerking met robots. Dit zal gebeuren door middel van train-de-trainer cursussen, waardoor leerlijnen ontstaan binnen het gebruik van cobots.

Foto: Teknologisk Institut