Eerste geprinte gebouw in Zuid-Afrika

Thu Nov 21 2024

11 21

Eerste geprinte gebouw in Zuid-Afrika

08/05/2023

Door Ad Spijkers

Het land kampt met een tekort van 23 miljoen woningen. 3D robotprinten kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing.


     

De University of Johannesburg (UJ) heeft geschiedenis geschreven met de voltooiing van het eerste 3D-geprinte gebouw in Zuid-Afrika. Het gebouw op de campus van de universiteit in Doornfontein bestaat uit één kamer en werd binnen acht uur voltooid.

Bij het proces is een Robot Crawler van CyBe Construction uit Oss gebruikt, die de muren van het gebouw laag voor laag heeft gecreëerd met materiaal op basis van cement. De printer werd bediend door een team van deskundigen die ervoor zorgde dat het printproces soepel en nauwkeurig verliep. De deskundigen waren onder de indruk van de snelheid van de printer. Deze printer kan gebouwen veel sneller neerzetten dan met traditionele bouwmethoden mogelijk zou zijn.

Snel en goedkoop

Behalve de productiesnelheid van het 3D-betonprinten hebben ook de relatief lage kosten van de techniek indruk gemaakt op het personeel van de universiteit. Het stond versteld, hoe goedkoop het was om het project te printen. Het hele huis werd binnen een dag gebouwd, veel sneller dan binnen de traditionele bouw kan. Bovendien zullen de productiesnelheid en de kosten in de toekomst alleen nog maar verbeteren. En dat terwijl de technologie nog in de kinderschoenen staat en dat er nog dagelijks onderzoek wordt gedaan.

Het is moeilijk om te zeggen wat de toekomst brengt voor 3D-betonprinten, maar nu deze universiteit zich aansluit bij het wereldwijde onderzoek naar deze bouwtechniek, ziet de toekomst er zeker veelbelovend uit!

Verbetering

De voltooiing van het 3D-geprinte gebouw is een belangrijke mijlpaal voor de Zuid-Afrikaanse bouwsector. Het toont aan dat met 3D-printtechnologie snel en efficiënt gebouwen zijn neer te zetten. De technologie is zo efficiënt, dat het project van de universiteit naar verwachting een voorbeeld zal zijn voor toekomstige ontwikkelingen in de bouwsector in Zuid-Afrika. Het gebruik van 3D-printtechnologie in de bouw kan leiden tot snellere bouwtijden, lagere kosten en een betere kwaliteit.

Door deze voordelen heeft de technologie de potentie om het woningtekort in Zuid-Afrika op te lossen en betaalbare en duurzame huisvestingsoplossingen te bieden. Het land kampt met een tekort van meer dan 23 miljoen huizen. Het tekort aan betaalbare woningen duurt al meer dan twee decennia. Lokale deskundigen zijn blij dat 3D-printtechnologie een mogelijke oplossing voor dit probleem kan bieden.

Wereldwijde ervaring

Voor CyBe Construction ziet het track record van wereldwijde projecten er veelbelovend uit. Sinds de oprichting werkt het bedrijf samen met partners over heel de wereld. Keer op keer heeft het bedrijf bewezen snellere, goedkopere en duurzamere bouwoplossingen aan te kunnen bieden.

De samenwerking van het bedrijf met Johannesburg is daarom ook een belangrijke mijlpaal voor de Zuid-Afrikaanse bouwsector. De voltooiing van het eerste 3D-geprinte gebouw van het land is een bewijs dat 3D-printtechnologie mogelijkheden kan bieden om snelle, efficiënte, kosteneffectieve bouwoplossingen van hoge kwaliteit te leveren.

Het gebruik van de technologie kan helpen om het nijpende probleem van de woningnood in het land aan te pakken met oplossingen voor betaalbare en duurzame huizen. CyBe is blij een handje te kunnen helpen bij het oplossen van deze crisis. Met de voltooiing van het eerste 3D-geprinte gebouw en het lopende onderzoek op dit gebied ziet de toekomst er veelbelovend uit voor de bouwsector in Zuid-Afrika.

Foto: CyBe Construction