Personeelstekort stimuleert verkoop servicerobots

Sun Apr 28 2024

04 28

Personeelstekort stimuleert verkoop servicerobots

12/10/2023

Door Ad Spijkers

Het aantal in 2022 verkochte servicerobots voor professioneel gebruik bedroeg 158.000 eenheden – een stijging van 48%.


     

"De servicerobotindustrie ontwikkelt zich in een snel tempo", aldus Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR) in Frankfurt am Main. "Een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en een tekort aan personeel dat naar banen in de dienstverlening solliciteert, stimuleert de vraag. IFR identificeerde bijna 1.000 leveranciers van servicerobots wereldwijd die autonome diensten leveren."

Vijf toptoepassingen

Mobiele robotoplossingen in transport en logistiek hebben een sterk marktaandeel. Er werden vorig jaar meer servicerobots gebouwd voor het transport van goederen of vracht dan voor welke andere functie dan ook. De verkoop groeide met 44% met meer dan 86.000 verkochte eenheden in 2022. De verkoop van robots voor binnenomgevingen met openbaar verkeer steeg met 78% en bereikte bijna 37.300 eenheden. Veel van deze robots zijn bedoeld voor de bezorging van eten en dranken in restaurants. Horecarobots worden steeds populairder: in 2022 werden er ruim 24.500 exemplaren (+125%) verkocht. Robots voor mobiele begeleiding, informatie en telepresence zijn verantwoordelijk voor de meeste van deze robots.

De verkoop van medische robots daalde met 4% tot ongeveer 9.300 eenheden. Er werden bijna 4.900 operatierobots (+5%) verkocht, maar de verkoop van robots voor revalidatie en niet-invasieve therapie daalde met 16% tot minder dan 3.200 robots.

De verkoop van robotica in de landbouw groeide met 18%, waarbij in 2022 bijna 8.000 eenheden werden verzonden. Er werden ruim 5.800 robots (+9%) verkocht voor taken zoals melken en stalschoonmaak. Het gebrek aan menselijke arbeidskrachten in landbouwregio’s en de vraag naar duurzamere landbouw maken robots tot een belangrijke speler op deze markt.

De markt voor professionele schoonmaakrobots groeide met 8% en bereikte bijna 6.900 verkochte eenheden. De belangrijkste toepassing is vloerreiniging met 4.900 verkochte eenheden, een stijging van 10%. Dit vertegenwoordigt meer dan 70% van de zendingen in deze applicatiegroep.

Consumentengebruik

Servicerobots voor consumentengebruik worden geproduceerd voor een massamarkt, waardoor het een heel ander segment is dan servicerobots voor professioneel gebruik. De verkoop van robots voor consumentengebruik bedroeg in 2022 ongeveer 5,1 miljoen eenheden, tegenover 158.000 verkochte eenheden voor professioneel gebruik.

We vinden de sterkste consumentenvraag op het gebied van huishoudelijke robots. In 2022 werden bijna 4,9 miljoen robots verkocht. De meest gebruikte toepassing is vloerreiniging binnenshuis, met ongeveer 2,8 miljoen verkochte robots. Robotstofzuigers zijn al jaren gebruikelijk in particuliere huishoudens. Afgezien van de cyclische volatiliteit voorspelt de statistische afdeling van het IFR een groeipotentieel in de lage dubbele cijfers voor de komende jaren. Net als robotstofzuigers zijn tuinrobots al bekend in het dagelijkse leven van mensen: de verkoop van grasmaairobots bereikte in 2022 1,1 miljoen stuks.

Robots voor sociale interactie en onderwijs zijn de op één na grootste consumententoepassingsgroep met 157.000 verkochte eenheden in 2022. Terwijl de verkoop van onderwijsrobots bijna 104.000 eenheden bereikte, werden er ongeveer 53.000 eenheden van sociale interactie- en begeleidende robots gerapporteerd.

De data

IFR wijst er nadrukkelijk op, dat het World Robotics Service Robots rapport is gebaseerd op bemonstering van data. De data worden niet naar de hele sector geprojecteerd. De samenstelling van de bemonstering varieert elk jaar. Het verzamelen of vergelijken van gegevens uit verschillende World Robotics Reports wordt daarom afgeraden. Alle cijfers op World Robotics Service Robots 2023 zijn gebaseerd op een steekproef onder 239 bedrijven.

Bestellingen voor World Robotics 2023 Service Robots en Industrial Robots rapporten kunnen online worden geplaatst. Downloads van de inhoud zijn hier beschikbaar.

Ill.: International Federation of Robotics