Hoe kun je robots voor je laten werken?

Thu Nov 30 2023

11 30

Hoe kun je robots voor je laten werken?

27/09/2023

Door Ad Spijkers

In de industrie en logistiek worden de mogelijkheden van robotica nog altijd onderschat. Fieldlab Breda Robotics doet hier wat aan.


     

Robots zijn uitstekend in staat om repetitief werk van mensen over te nemen. Ze verlagen de werkdruk en lossen capaciteitsproblemen op. Door slim te produceren en logistiek te automatiseren verklein je foutmarges, werk je efficiënter en verlaag je de kosten. Door robots op de juiste plekken in te zetten verdwijnt bovendien saai werk. Er blijft meer tijd over voor werk waarin mensen de robot makkelijk verslaan en waar je echt plezier in hebt.

Bijeenkomst

Slimmer werken door het toepassen van technologische én sociale innovaties klinkt leuk, maar hoe werkt dit in de praktijk? Veel bedrijven zijn zich nog niet of onvoldoende bewust van de mogelijkheden die robotica voor hun bedrijf zou kunnen bieden. Terwijl Robot Magazine (en andere partijen) daar toch veelvuldig over publiceren.

Reden voor Breda Robotics en Midpoint Brabant om op 3 oktober een interactieve bijeenkomst te organiseren: 'Hoe kun je robots voor je laten werken in de industrie en logistiek'. Doel is om bedrijven te informeren over robotisering en automatisering van productie- en arbeidsprocessen in de maakindustrie of logistiek. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, European Digital Innovation Hubs (EDIH) en de regionale Rabobank.

Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer ingegaan op praktijkvoorbeelden uit de maakindustrie en logistiek. Onder meer CBoost gaat in op de bottlenecks en de oplossingen. Midpoint Brabant en Rewin West-Brabant lichten toe wat de mogelijkheden zijn van gesubsidieerde begeleiding door onafhankelijke experts voor een businesscase. Maar het moet vooral een interactieve bijeenkomst worden, ook op communicatiegebied. Het blijkt lastig om industriële en logistieke bedrijven te bereiken en te enthousiasmeren en activeren.

Breda Robotics

Breda Robotics slaat een brug tussen roboticabedrijven, ondernemingen die willen robotiseren, studenten, docenten en de overheid. De organisatie vormt de verbinder tussen studenten en het bedrijfsleven, maar ook tussen overheid en roboticabedrijven, MKB-ondernemers en roboticabedrijven en meer. Als netwerkorgaan van regio West-Brabant worden regelmatig inspiratiesessies, hands-on workshops, stagemarkten en open dagen georganiseerd.

Breda Robotics is een Smart Industry Fieldlab, een praktijkomgeving waarin bedrijven samen met kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Breda Robotics wordt mede mogelijk gemaakt door OP Zuid, Ministerie van Economische zaken en klimaat, de Europese Unie, Provincie Zeeland en Provincie Noord-Brabant.

U kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst, die wordt gehouden op het Smart Industry Fieldlab aan de Slingerweg 7a (ingang Posthuis 7) in Breda.

Foto: Breda Robotics