Palletiseermachine voor gemengde dozen

Fri Jun 02 2023

06 02

Palletiseermachine voor gemengde dozen

24/03/2023

Door Ad Spijkers

Met de lancering van de nieuwe palletiseermachine voor gemengde dozen versnelt Smart Robotics levering op dezelfde dag.


     

De Smart Mixed Case Palletizer kan autonoom willekeurig gemengde artikelbatches stapelen, waardoor de distributie van kleine batchladingen wordt geoptimaliseerd. Dit is mogelijk zonder het aantal FTE's voor de verzending te verhogen, vanuit de sorteerfaciliteit en het verwijderen van de tussenstap die momenteel is opgenomen in de roosterplanning van het magazijn.

Het industriële robot pick & place station van het bedrijf in Best is ontworpen om de bezorgsnelheid van magazijnen te verbeteren door één van de grootste knelpunten aan te pakken: het handmatig palletiseren van gemengde SKU's (Een Stock Keeping Unit is een uniek nummer dat wordt gebruikt om de inventaris van een bedrijf intern te volgen). Door gebruik te maken van magazijnautomatisering maakt de robot een volgende stap in de richting van contactloze verzending. Grote distributiecentra kunnen hiermee voorsorteren naar meerdere bestemmingen zonder het aantal FTE's te vergroten.

Markt verandert

De eisen van klanten veranderen voortdurend en nu tijdige leveringen een nog grotere factor worden in klanttevredenheid, kunnen merken en retailers zich geen vertragingen in de levering veroorloven als gevolg van onvoldoende opslagprocessen. Door de Smart Mixed Case Palletizer te implementeren, kan artikelverwerking sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd in distributiecentra, waardoor levering op dezelfde dag beter mogelijk is.

Sinds consumenten meer online winkelen, heeft de retail- en E-commerce-sector te maken met een sterke toestroom van pakketten die door de respectievelijke magazijnen gaan. Door hogere ordervolumes en de vraag van digitale klanten naar probleemloze winkel- en verzendprocedures hebben veel operationele en logistieke managers behoefte aan geoptimaliseerde uitgaande verzendprocessen voor levering op dezelfde of de volgende dag.

In wezen zorgt de Smart Mixed Case Palletizer voor verbeterde magazijncapaciteit door goederen automatisch te stapelen voor levering van het hoofdmagazijn naar de respectieve ontvangstlocatie. Dit gebeurt zonder dat medewerkers op de magazijnvloer goederen handmatig hoeven te picken & plaatsen.

Autonoom stapelen

Als 'next generation' versie van zijn voorganger, de Smart Palletizer, kan de Smart Mixed Case Palletizer gemengde dozen stapelen. Het stapelgedrag van de robot is niet beperkt tot pakketten van dezelfde grootte of hetzelfde gewicht. Hij kan zijn eigen stapelvolgorde voorspellen, alsof hij Tetris speelt. Traditionele palletiseeroplossingen daarentegen zijn afhankelijk van vooraf gedefinieerde stapelpatronen om goederen van dezelfde grootte, hetzelfde gewicht, en vorm.

De Smart Mixed Case Palletizer is niet afhankelijk van een vooraf bepaald stapelpatroon, wat betekent dat de robot zichzelf kan besturen om willekeurig gemengde pakketten efficiënt te sorteren en te stapelen zodra ze binnenkomen.

Voortgang

Smart Robotics is momenteel in voorbereiding voor de eerste installatie bij de klant. Samen met een toonaangevend sportmerk, met magazijnen in Europa, bereidt Smart Robotics zich voor op de implementatie van de eerste versie van de Smart Mixed Case Palletizers. Het doel is om contactloze verzending en snellere levertijden te testen wanneer een pakket van het magazijn naar het transport gaat. Door deze fase in het logistieke proces te automatiseren, kunnen gedecentraliseerde magazijnroosters efficiënter worden gepland om de reistijd van pakketten te verkorten. De Smart Mixed Case Palletizer heeft tot doel meerdere stappen in het magazijn en distributienetwerk te verminderen.

Op dit moment kan de Smart Mixed Case Palletizer, volgens een gemengd SKU-stapelpatroon, gemengde batches artikelen voorsorteren, verpakt in middelgrote tot grote (tot 25 kg) dozen, van de sorteerder naar de pallet. Op basis van de stapelnauwkeurigheid van de robot en de efficiëntie van het palletiseren, verbetert de verdeling van kleine ladingen.

Foto: Smart Robotics