In 2030 51 miljard dollar omzet in magazijnrobots

Fri Mar 29 2024

03 29

In 2030 51 miljard dollar omzet in magazijnrobots

25/08/2021

Door Ad Spijkers

E-commerce en verbeteringen in robottechnologie en AI zorgen voor een snelle groei van de markt voor mobiele robots.


     

De opslag- en distributiesector heeft haar automatiseringsinspanningen opgevoerd, gezien het toegenomen ordervolume en het tekort aan arbeidskrachten door de pandemie. Hieronder vallen technologische oplossingen zoals slimme brillen met Augmented Reality (AR) en draagbare apparaten met verbeterde mogelijkheden.

Maar autonome, collaboratieve en mobiele robots blijken de populairste en snelst groeiende productiviteit verhogende oplossing in de magazijnwerkruimte te zijn. Volgens adviesbureau Abi Research met hoofdkantoor in New York zal de wereldwijde omzet in magazijnrobots een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van meer dan 23% hebben tussen 2021 tot 2030. Tegen 2030 zal die omzet meer dan 51 miljard dollar bedragen. Deze bevindingen komen uit het rapport Modern Fulfillment Trends: Warehouse Robotics, Handheld Devices and Wearables.

Mobiele robots

Mobiele robots vormen het hart van de markt voor magazijnrobotica en zijn verantwoordelijk voor de hoogste aantallen en omzet. Autonoom geleide voertuigen (AGV's) en autonome mobiele robots (AMR's) worden gebruikt om goederen binnen het magazijn te verplaatsen en worden geïntegreerd in bredere geautomatiseerde of handmatige workflows.

Robotica in de magazijnsector is van de vroege verkenningsfase overgegaan naar een meer volwassen markt waarin early adopters profiteren van live-implementaties van volledig capabele technische oplossingen. Als teken van de groeiende volwassenheid van de markt, biedt een groot aantal leveranciers nu aantrekkelijke producten en oplossingen. Het omringende ecosysteem van softwareleveranciers en systeemintegrators wordt ook volwassener.

Software en integratiemogelijkheden worden voor aanbieders steeds belangrijkere factoren om zich te onderscheiden. Abi Research heeft de fulfilment- en opslagprocessen van dominante operators zoals onderzocht om de effectiviteit van het inzetten van oplossingen en mogelijke knelpunten te evalueren. Deze bedrijven hebben de vruchten geplukt van verbeterde key performance metrics, zoals kortere dock-to-stock cycli en verbeterde voorraadnauwkeurigheid. Dit is mogelijk dankzij implementatie van verschillende automatiserings- en op vision gebaseerde oplossingen in hun dagelijkse operaties.

Niet alleen robots

Behalve robots moeten magazijnbeheerders meerdere oplossingen in de workflow proberen te combineren om de gewenste resultaten te bereiken. Het is ook nodig dat operators verder kijken dan productiviteit. Ze moeten ook beoordelen hoe technologieën de tevredenheid en veiligheid van de werknemers, het energieverbruik, de afgelegde afstand en het foutenpercentage beïnvloeden.

'Pick by vision' oplossingen van augmented reality leveranciers vereisen bijvoorbeeld slechts 15 minuten trainingstijd en kunnen tot 30% efficiëntiewinst en tot 60% tijdbesparing voor training opleveren. Bovendien helpen de oplossingen voor orderopslag en geautomatiseerde orderdispensers supermarktketens om hun terugverdientijd met meer dan 50% te verbeteren in vergelijking met traditionele geautomatiseerde orderverzamelsystemen.

Abi Research verwacht dat intelligente automatiseringsoplossingen processen in de hele toeleveringsketen beïnvloeden. In de toekomst zullen operators zich verder wagen in oplossingen als Robotic Process Automation (RPA) en mobiele warehousing.

Foto: Clearpath Robotics