Alweer automatica

Sun May 26 2024

05 26

Alweer automatica

03/03/2023

Door Liam van Koert

Slechts één jaar na zijn ongeplande onderbreking zal automatica opnieuw worden gehouden, van 27 tot 30 juni 2023. Dit is het gevolg van een verandering in het ritme. Voortaan zal de internationale automatiseringsindustrie in oneven jaren bijeenkomen in het beurscentrum van München, zij aan zij met Laser World of Photonics.


     

Anja Schneider, Exhibition Director, is optimistisch over het evenement dat deze zomer plaatsvindt: "Ons leven wordt steeds meer beïnvloed door wereldwijde uitdagingen zoals problemen met de toeleveringsketen en gebrek aan specialisten. Robotica en automatisering zijn sleuteltechnologieën die in deze context geschikte oplossingen bieden. Er zijn slimme automatisering en digitale netwerken nodig om de productie economisch en duurzaam te maken. En automatica in München laat zien hoe dat werkt."

Deelname van belangrijke spelers reeds bevestigd

De hallen stromen vol en de aanwezigheid van bedrijven die de hele waardeketen van robotica en automatisering vertegenwoordigen, is ongeveer vierenhalve maand voor het evenement bevestigd. Tot de bevestigde robotica-exposanten behoren ABB, Fanuc, Kawasaki, Kuka, Stäubli, Universal Robotics en Yaskawa. Op het gebied van assemblage- en handlingtechnologie zijn Afag, Bosch Rexroth, Deprag, Festo, Hahn Group, Mikron, PIA Automation, Schaeffler, Schunk en Weber Schraubautomaten vertegenwoordigd. Tot de exposanten op het gebied van machine vision behoren Basler, Carl Zeiss, Cognex, IDS, MVTec, VMT en Visio Nerf. Daarnaast zullen bekende exposanten als Beckhoff, Heidenhain, ifm, maar ook Murrelektronik en Siemens hun producten en oplossingen in München presenteren.

Naast de toonaangevende bedrijven uit de automatiseringsindustrie zijn er ook veel interessante nieuwkomers aan boord. "We zien ook positieve economische prognoses voor automatisering en robotica - wat mooie vooruitzichten biedt voor een spannende en lonende automatica 2023", vat Anja Schneider samen.

Digitale integratie en AI, duurzame productie, de toekomst van werk

automatica 2023 richt zich op drie belangrijke onderwerpen. Deze onderwerpen zijn Digital Integration and AI, Sustainable Production en Future of Work. Het gebied Digitale Integratie en AI behandelt onderwerpen als augmented/virtual reality, digital twins en standaarden voor connected production. Duurzame productie bestaat uit CO2-neutraliteit, circulaire economie, veranderingscapaciteit en AI, en groene technologie. De toekomst van werk hangt nauw samen met concepten als samenwerking tussen mens en machine, dienstenrobotica en mobiele robotica. Het doel is automatisering toegankelijk te maken voor het MKB en minder geautomatiseerde niet-productiesectoren onder het motto "gebruiksgemak", zodat zij het tekort aan geschoolde werknemers kunnen compenseren.

Derde munich_i bij automatica

Het hightech platform munich_i, dat tot nu toe twee keer is gehouden, heeft zich al ontwikkeld tot een van de toonaangevende robotica- en AI-formats. "We zijn verheugd om ook dit jaar in samenwerking met onze partner MIRMI (Munich Institute of Robotics and Machine Intelligence) van de Technische Universiteit van München oriëntatie te bieden op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica en deze ontwikkelingen tegelijkertijd in een context van ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid te plaatsen", legt Anja Schneider uit.

munich_i omvat de Hightech Summit op woensdag 28 juni 2023, de robotica en AI special show AI.Society met een uitgebreid voorprogramma bestaande uit politiek, bedrijfsleven en wetenschap, alsmede de hybride robotica wedstrijd genaamd Robothon.

automatica voorprogramma 2023

Daarnaast wacht de bezoekers tijdens de vier beursdagen een uitgebreid voorprogramma. Naast beproefde formats zoals de Start-up Arena, de gezamenlijke stands voor machine vision of smart maintenance en de forumpodia, richt automatica 2023 zich op de volgende onderwerpen: 'Mobiele robotica in de productie', servicerobotica en het ondersteunen van jong talent. "De zwaartepunten van het ondersteunende programma hebben een groot potentieel voor dialoog en discussie. We verwachten dat dit voor alle deelnemers een bijzondere meerwaarde oplevert", benadrukt Anja Schneider.

De TestZone voor robotmodellen is dit jaar in het bijzonder gericht op kleine en middelgrote bedrijven, waar de automatiseringsgraad tot nu toe laag is gebleven.

Foto: automatica