China leidt herstel van robotmarkt

Thu Apr 25 2024

04 25

China leidt herstel van robotmarkt

01/07/2021

Door Ad Spijkers

De voorlopige World Robotics-gegevens, gepubliceerd door de International Federation of Robotics (IFR), tonen een verkoopstijging van industriële robots met 19% in 2020. De organisatie is optimistisch over de vooruitzichten voor de robotica-industrie.


     

In China, waar de lockdown door het coronavirus het eerst van kracht werd, begon de robotica-industrie al in 2020 te herstellen. In totaal werden 167.000 industriële robots verscheept. De marktgroei in China heeft ook een positief effect op buitenlandse leveranciers. Vanuit het buitenland werden 123.000 industriële robots verscheept, een stijging van 24%. Japanse leveranciers hebben een dominant marktaandeel. Binnenlandse leveranciers leverden 44.000 eenheden op hun thuismarkt, een stijging van 8% ten opzichte van 2019.

Wereldwijde daalde het aantal robotinstallaties in 2020 met 2%, vooral onder de impact van de Corona-pandemie. Toch was de omzetdaling gematigder dan verwacht. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelt een mondiale groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van 5,5% in 2021 en 4% in 2022.

De situatie verschilt echter sterk in de verschillende landen. De orderintakes van de robotica-industrie 2021 geven aanleiding om sterke groei te verwachten in Noord-Amerika en Europa. De  orderboeken in de VS lopen bijvoorbeeld snel vol. In Duitsland laat de prognose voor het lopende jaar een sterk herstel zien en dit betekent een positief keerpunt voor de industrie. Nog betere verkoopcijfers zijn haalbaar als de huidige knelpunten in de levering van belangrijke componenten snel kunnen worden overwonnen.

Ecologische voetafdruk

De wereldwijde weg naar klimaatneutraliteit genereert nieuwe business. Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen, zijn economieën begonnen met het opschalen van hernieuwbare energie en milieutechnologieën naar ongekende afmetingen. Robotica en automatisering stellen bedrijven van elke omvang in staat om de benodigde componenten te produceren, bijvoorbeeld brandstofcellen voor auto's op waterstof of batterijen in de transportsector en zonnepanelen in de energiesector.

De nieuwe generatie gebruiksvriendelijke robotica helpt de prestaties in het productieproces te optimaliseren en de productie tegen concurrerende kosten dichter bij regionale markten te brengen. "Robotica hebben hun flexibiliteit bewezen om de productie snel aan te passen en te reageren op veranderingen in de vraag en kleinere batches", aldus het IFR. "De voordelen van verhoogde productiviteit beschermen banen door bedrijven concurrerend te houden."

Ill.: IFR