Robotize your production

Sat Dec 21 2024

12 21

Robotize your production

16/01/2017

Door Liam van Koert

Soms passen dingen perfect. Dit was zeker het geval bij automatiseerder Hollander Techniek en machinebouwer Geurtsen. Zowel voor wat betreft competenties als de timing. “Er is momenteel heel veel belangstelling voor robotica”, zegt de kersverse CEO Erwin Hoeksma. “En met onze gezamenlijke knowhow en capaciteit kunnen we binnen drie jaar uitgroeien tot een toonaangevende robotspeler in Nederland.”

 


     

Robotica is allesbehalve nieuw voor Hollander Techniek. Al heel wat jaartjes integreert het bedrijf succesvol robots in allerlei soorten en maten. Zesassige krachtpatsers, lineaire systemen en natuurlijk de populaire deltarobot voor pick & place-toepassingen. “We hebben behoorlijk wat merkonafhankelijke ervaring opgebouwd met uiteenlopende applicaties in tal van sectoren”, zegt Erik Hollander. Als directeur van Hollander Techniek heeft hij zijn bedrijf heel wat robotuitdaging tot een goed einde zien brengen. Toch was de tijd rijp voor een nieuwe stap: samenwerken met een kundige machinebouwer om het totale mechatronische plaatje te kunnen bieden. En die kundige partner vond hij ‘om de hoek’ in Deventer.


Slimme productiviteitstrend

Ook Geurtsen BV is de robot niet vreemd. In de speciaalmachinebouw duikt de robot steeds vaker op, merkt ook directeur Patrick Geurtsen. “Er is een toenemende vraag naar slimme productiviteit. Seriegroottes worden kleiner, doorlooptijden korter en dus moet de productie flexibeler. Dat betekent vaker automatisering met robots, maar ook een grotere rol voor software en connectiviteit. Vanuit deze rol kennen we Hollander Techniek goed. Wij zijn werktuigbouwers in hart en nieren, zij zijn sterk in elektronica en software. Precies de ingrediënten die succesvolle robotprojecten nodig hebben. Bovendien passen we qua mentaliteit zeer goed bij elkaar. We hebben allebei een no-nonsense aanpak, willen vroeg bij de klant aan tafel zitten om de kernvraagstelling boven tafel te krijgen, gaan voor kwaliteit en zijn niet bang buiten de gebaande paden te denken.”


Automatiseringsgat

Robotize wil zich niet direct bezighouden met huis-tuin-en-keukenrobotica, maar zoekt de uitdaging in het onontgonnen maatwerkterrein. Hoeksma: “Natuurlijk kunnen we de zoveelste palletiseerrobot neerzetten. En in het totale plaatje van het productiever maken van de productielijn zullen we dat ook echt niet nalaten. Maar onze kracht zit hem in de lastigere vraagstukken en het vinden van de juiste balans tussen techniek en Return on Investment. Van bewerking naar bewerking, is er in de industrie nog heel veel handwerk dat, mits goed aangevlogen, prima geautomatiseerd kan worden. Met Robotize willen we dit gat tussen de machines overbruggen. Een voorbeeld? We zijn bezig met een zoutstrooimachine voor koeienhuiden. Je kan stoppen bij het strooien, maar je kan ook kijken of je het opvouwen van de huiden – die overigens vijftig kilogram per stuk wegen – kostenefficiënt kan robotiseren. Applicaties als deze zijn er legio. Niet gemakkelijk, maar met de gebundelde kracht van Hollander Techniek en Geurtsen zonder meer haalbaar.” Hoeksma vervolgt dat dit zeker ook het geval is voor het MKB, ook al realiseren kleinere bedrijven zich dit nog te weinig. “Geautomatiseerde productie is niet meer exclusief voorbehouden aan de ‘grote’ industriële bedrijven. Goedkopere robots en betere vision-technieken maken het ook voor het MKB interessant om hun productieomgevingen efficiënter in te richten en zo hun marktpositie te versterken. Wij analyseren niet alleen de technische mogelijkheden, maar ook de commerciële randvoorwaarden. Zo creëren we een gunstige return on investment. Vaak ligt de terugverdientijd al tussen de één en drie jaar.”


Breed en diep

Misschien is dat ook wel het meest bijzondere aan Robotize: het nieuwe bedrijf koppelt brede ervaring aan diepgaande kennis en engineeringcapaciteit. Een nieuwe 500-koppige robotintegrator met kennis van voedselverwerking, textiel, papier, metaal en energie, om maar eens wat sectoren te noemen? Dat is uniek. Hoeksma licht toe: “Normaliter moet een robotintegrator zich op een bepaald type toepassing en/of robotmerk specialiseren om een hoog kwaliteitsniveau te halen. Maar één aanspreekpunt zijn voor 175 picks per minuut, big data en OEE, grijperontwikkeling, tot en met tracking & tracing en hygiënisch ontwerpen, inclusief alle hard- en software? Dat vind je niet zo makkelijk. Moeten klanten daarmee meteen het hele pakket afnemen? Natuurlijk niet. Slim je productiviteit verhogen in onontgonnen gaten doe je stapje voor stapje, inclusief haalbaarheidsstudies, prototypen en testen. Misschien is er wel helemaal geen robot nodig. Ook daarin is Robotize denk ik uniek. Wij verkopen geen robots, maar het beste van twee werelden.“

 

Trippel Smart: Smart Industry, maar dan concreet

Iemand die nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van de joint venture is Evert Bluemink. Als vestigingsmanager Almelo is hij zeer goed ingevoerd in zowel robotica als slimme productiviteit. Met name over ‘Smart Industry’ heeft hij nog wel wat toe te voegen. “Smart Industry is belangrijk, maar nog veel te wollig”, vindt hij. “Wij willen het concreet maken, zodat al onze klanten het in behapbare stappen kunnen implementeren.”
Een van de manieren waarop Hollander Techniek dat doet, en waar dus ook Robotize klanten hun voordeel mee kunnen doen, is door automatisering op drie niveaus slim aan te pakken. Tripple Smart noemt men het. Bluemink: ”Welke naam je het beestje ook geeft, feitelijk worden met Smart Industry het ontwerp-, productie- en distributieproces vergaand geïntegreerd. Dit in de fabriek, maar dankzij het internet ook erbuiten. Dit komt de kostenefficiëntie, doorlooptijden en kwaliteit flink ten goede en levert bovendien veel waardevolle informatie. Wij gebruiken hiervoor onze Smart Solutions. Dit zijn standaard herbruikbare bouwblokken voor bijvoorbeeld Pick-To-Light, Track & Trace, Overall Equipment Effectiveness(OEE), Business Intelligence (BI), Planning, Quality of Werkplekautomatisering. De bouwblokken zijn bovendien snel aan te passen aan klantspecifieke situaties. Smart Customization noemen we dat. Het slimme zit hem er vooral in dat je standaardisatie en maatwerk combineert. Door bouwblokken de juiste configuratie mee te geven, heb je in korte tijd een robuuste slimme oplossing in bedrijf.“

 

Stap voor stap

Tripple Smart is niet de enige pijl op de slimme boog van Bluemink. Ook het stapsgewijs samenwerken in de keten is integraal onderdeel van de aanpak. Want alleen door slim samen te werken en kennis te delen kom je tot echte innovaties. Een mooi voorbeeld is een recente samenwerking met drie partners voor het ontwikkelen van een slimme quickscan. Bluemink: “Veel bedrijven willen wel met Smart Industry aan de slag, maar vinden het lastig om te beginnen. Wat ons betreft doe je dat bij het begin. Je brengt eerst alle processen in kaart en kijkt vervolgens naar mogelijke optimalisatieslagen. Dit niet alleen door een leanbril, maar ook met een duidelijk toekomstbeeld voor ogen. Waar wil ik als bedrijf over tien jaar staan? Hoe kunnen we hier stapsgewijs naartoe werken en hoe kan ik hier met mijn architectuur nu al rekening mee houden? Ja, die nieuwe machine of robot wordt hierdoor misschien een tikkeltje duurder. Maar dat betaalt zich op termijn dubbel en dwars terug. Om grip op deze elementen te krijgen, ontwikkelen we momenteel een quickscan. De output hiervan is een concreet stappenplan voor Smart Industry dat zowel voor grote als voor kleine bedrijven houvast geeft.”