Team Rembrandts: veel meer dan een robotteam

Sat Dec 21 2024

12 21

Team Rembrandts: veel meer dan een robotteam

12/04/2017

Door Liam van Koert


Al enkele jaren op rij doet team 4481 mee aan de FIRST Robotics Competition. In 2016 eindigde de Amerikaanse droom bij de regionals in New York. Maar er is veel meer te winnen dan een plek in de finale: een doorlopend technische leerlijn bijvoorbeeld. Wat dat betreft zijn we volgens Max Bogers, docent mechatronica bij Fontys, gelukkig weer wat verder dan een jaar geleden.


     


Bijna was hij landelijk docent van het jaar 2015 geworden. Hij baalt er stiekem nog steeds een beetje van. Ook Max Bogers wil graag winnen. Nog niet eens zo zeer voor eer en ego. Nee, meer om de zak met 50.000 euro die hij bij winst mee ‘naar huis’ had mogen nemen. Daar kon hij genoeg nuttige dingen voor bedenken. Samen met zijn studenten verder bouwen aan het robotteam bijvoorbeeld. Inschrijven, materialen, reizen, het kost allemaal geld. Of nieuwe teams opstarten en de doorlopende leerlijn bewerkstelligen. Wat dat betreft is het een beetje een kip en ei verhaal. Want als je het kan vormgeven, dan kan je laten zien dat doorstroom werkt. En zien mensen dat het werkt, dan is ook het geld gemakkelijker te vinden.


FIRST things FIRST

De filosofie achter FIRST is niet alleen dat techneuten weer helden moeten worden, maar ook ‘jong geleerd is oud gedaan’. Het is niet voor niets dat FIRST in de categorieën Lego League, Tech Challenge en Robotics Competition is onderverdeeld. Bogers: “Je wilt de kinderen al op jongere leeftijd met techniek in aanraking brengen en vooral vervolgens hun aandacht vasthouden. Als je echter kijkt hoe FIRST wereldwijd functioneert, dan zijn het toch vooral losse eilandjes. In Amerika is dat misschien niet zo vreemd. De overheid houdt zich afzijdiger en het initiatief ligt meer bij de burgers. Hoewel groot en populair, draait FIRST er dus vooral op vrijwilligers. Die zijn zeer belangrijk! Stopt de vrijwilliger, dan stopt de doorstroom. Ook de grote afstanden in Amerika zijn debet aan de eilandcultuur.”

Volgens Bogers heeft Nederland een prima uitgangspositie om juist die doorstroom veel beter te verankeren. “Er zijn hier tal van partijen bezig om de scholieren weer een beta-opleiding te laten kiezen en deze goed op elkaar te laten aansluiten. FIRST kan hier een mooie rol in vervullen. Hoe ik dat voor me zie? Sommige basisscholen en middelbare scholen doen mee met de FIRST Lego League. Ook doen enkele middelbare scholen mee met de FIRST Tech Challenge. Er is echter geen continuïteit. Het zou daarom beter zijn als meer middelbare scholen in de onderbouw in jaar 1 en 2 met de FIRST Lego League aan de slag gaan. In de twee daaropvolgende jaren met de FIRST Tech Challenge en in de bovenbouw met de FIRST Robotics Competition. Stromen ze dan door naar het hoger onderwijs, dan is ook hier de doorstroom gegarandeerd. Ze blijven gewoon in hun oude robotteam - Team Rembrandts bijvoorbeeld - zij het in een wat meer gevorderde rol.“ Bogers pleit ook voor mentorschap vanuit een bovenliggende league, zoals dat momenteel ook gebeurt in de samenwerking tussen Fontys en het Zwijsencollege in Veghel. Dat is niet alleen goed voor de kennisoverdracht, maar ook voor het vasthouden van talent.

 

Rembrandts

 

Sponsoring

Wat Bogers betreft stopt het daar overigens niet. Want naast samenwerking tussen scholen, heeft ook het bedrijfsleven een verantwoordelijkheid om de jeugd - hun toekomstige werknemers - mee op technisch sleeptouw te nemen. Gelukkig zijn er in het geval van Team Rembrandts voldoende bedrijven die hen met raad, daad en middelen hebben bijgestaan. Bogers: “Bij Dutch Aero (KMWE) hebben de studenten het hele speelveld voor de opdracht van dit jaar na mogen bouwen. Dat hielp enorm bij de ontwikkeling. Er kon daardoor flink geoefend worden. Het team heeft voor een scrimmage ook teams uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken en het andere Nederlandse team uit Groningen uitgenodigd. Ook konden we met een tweede robot doorontwikkelen, terwijl een eerste al op het vliegtuig naar New York was. In dit opzicht overigens ook dank aan Gooskens, die het hele speelveld leverde. Ook leren de studenten veel met betrekking tot nieuwe materialen en productiemethoden. Zo adviseerde Refitech over het gebruik van carbon en Adruu anodiseerde de aluminium onderdelen van de robot. En de support van AAE en MTA niet te vergeten. Zij zijn zelfs meegereisd om het team flink aan te moedigen en hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen wat de impact is van FIRST op onze studenten.”

 

Last but not least

De ambities van Team Rembrandts liegen er niet om: in 2018 wil het een eigen FRC regional organiseren. Om hiervoor te oefenen organiseert het team in 2017 eerst een off season event. Maar het uiteindelijke doel is nog groter. Er staat zoals gezegd meer op het spel dan een toernooi en prijzen. Bogers: “Als wij de technische doorstroom stap voor stap, regio voor regio met de FIRST-aanpak weten te borgen, dan blijven we morgen verzekerd van een mechatronische koppositie. En wie weet worden dan ook onze FRC-teams, net als onze robotvoetballers, ‘zomaar ineens’ wereldkampioen.“

UPDATE
Inmiddels zijn de opdracht en de robot van Team Rembrandts voor 2017 ook bekend. Het thema? Steampunk. Kijk hier wat deze opdracht precies inhoudt en hoe Team Rembrandts hier invulling aan geeft.