Robots vertrouwd gezicht op Hannover Messe

Tue Mar 19 2024

03 19

Robots vertrouwd gezicht op Hannover Messe

12/04/1969

Door Liam van Koert


Sinds 2013 is Integrated Industry het hoofdthema van de Hannover Messe. Naast  kreten als ‘digitalisering’, ‘smart’ en 4.0, die onlosmakelijk bij een dergelijk thema verbonden zijn, lijken ook robots vaste voet aan de Hannoverse grond te krijgen. Net als op Automatica worden er auto’s in de lucht geslingerd, rijden er volop autonmome voertuigen en staan cobots volop in de belangstelling. Een overzicht in beeld en getal en geschrift.


     

 

Tijdens het ter persen gaan van deze editie van Vision + Robtics is de Hannover Messe nog in volle gang. Toch valt de balans al voorzichtig op te maken. Zo zijn er meer dan 6500 standhouders geteld en is de beurs aardig op stoom om 215.000 bezoekers te verwelkomen. Hoofdthema is wederom ‘Integrated Industry’, met as focus Industrial Intelligence. Een ander vertrouwd beeld? Merkel die de Hannover Messe opent. Ook zij roept op tot intelligente oplossingen. En dan gaat het niet alleen om technologie, maar vooral om het oplossen van het handelsconflict met de Verenigde staten en het vinden van intelligente omgang met de centrale geleide economie van China. Ook moet Europa volgens haar mededingingsregels moderniseren om bedrijven beter in staat te stellen zich middels strategische fusies te wapenen voor de toekomst.

 

Intelligente meta-trends

Wie het heeft over Intelligence, heeft het over het omzetten van informatie in waarde. Het vormt daarmee een mooie kapstok om tal van digitale ‘meta – trends’, trends die dwars door alle industrieën en waardenetwerken heenlopen, aan op te hangen. Zo is er veel aandacht voor kunstmatige intelligentie in tal van verschijningsvormen. Festo heeft het in haar persconferentie over verschillende intelligentie-niveaus. Er is machine learning, reinforced learning en transfer learning. In het eerste geval kunnen systemen patronen herkennen, in het tweede geval weten ze een hier een bepaalde taak aan te koppelen. In het geval van transfer learning neemt het in een bepaalde taak opgedane kennis mee voor een geheel andere taak. Festo gebruikt AI onder andere in haar nieuwe BionicSoftHand. Maar in IIoT is Intelligence een drijvende factor. Een leuk voorbeeld hiervan was te zien op de stand van Weidmuller. Zij ontwikkelde een Machine Learnig Tool die van een machinebouwer een bescheiden data-analist maakt. Patronen in gecombineerde sensordate en anomalieën kunnen met hoge waarschijnlijkheid worden aangeleerd en gekoppeld, waarbij er een aantal standaard algoritmes (methoden) ter beschikking staat.  De tool kijkt zelf welk van de algoritmes de beste resultaten opleveren en drukt dit uit in een percentage. Er zijn overigens ook ontnuchterende ‘tegengeluiden’ as het om kunstmatige intelligentie gaat. Zo merkt xxx Melcus, CEO van het Oostenrijkse Sigmatek in een interview op dat het meestal gewoon om regeltechniek gaat. Bovendien wil je determinisme in je besturing en dan passen ‘fuzzy’ zwarte logicadozen waarvan je de output niet zeker weet niet.  Enkele andere intelligente meta-trends? Communicatiestandaarden. Hier zie je ontwikkelingen als LoRa,  narrowband IoT (via 4G) en 5G, maar ook standaarden als OPC UA TSN passen in dit rijtje. Verder zet IOLink door – er waren varianten met safety (Balluff) en draadloos (Zimmer) te vinden en geldt dat ook voor Ethernet.  Dit laatste werk dan ok weer door in de hardware; zowel bij Harting als bij Lapp zag je oplossingen voor twee-draad ethernet, iets wat voor veel sensoren een mooie oplossing kan zijn.

 

Gecko met achtergrond

 

Gekko-grijper wit Robotics Award

Dat robotica ook op de Hannover Messe een steeds grotere rol speelt, is niet zo raar. Een werkende robot beweegt en trekt veel aandacht op de stand. En de concurrentie om aandacht is  groot. Bovendien is een robot is innovatief en daar wil je als exposant graag mee geassocieerd worden. Dus als het even kan, noem je je product een robot en maak je je op voor de grote bezoekersstroom die volgt. Belangrijkste reden blijft echter dat de robot een van de meest flexibele automatiseringsvomen is die we hebben en daarmee per definitie voor zeer uiteenlopende taken kan worden ingezet.  Bovendien is er een heel ecosysteem rondom moderne robotica dat aan de mens gebracht dient te worden. Gevolg: een zeer divers podium van de Robotics Award 2019.  Bovenaan prijkt een bijzondere winnaar:  OnRobot met haar Gecko Gripper. Het gebruikt miljoenen microscopisch fijne haartjes op objecten op te pakken met behulp van optredende Van der Waals krachten. Voorwerpen ‘plakken’ hierdoor vast – ook afschuifkrachten zijn geen probleem – zonder dat er externe energie hoeft worden toegevoegd. Het weer loslaten gebeurt door het grijperoppervlak iets te kantelen. Een tweede en derde plek waren er respectievelijk voor een oplaadrobot en een autonome onkruidwieder. Eerst genoemde is een ontwikkeling van Forwardttc en Kuka waarmee alle typen elektrische auto’s op afstand automatisch kunnen worden opgeladen via een app. Ook kan de robot worden aangepast aan andere moderne brandstoffen zoals waterstof. De derde plek was voor ETAROB. De onkruidwieder die werd ontwikkeld door de Universiteit van Aken kan autonoom in ongestructureerde omgevingen aan de slag en verwijderd onkruid met wortel en al.

 

Zweden partner2 leuker

 

Chauvinistische feitjes

Tot slot enkele landgebonden nieuwsfeiten. Want ondanks de Europese boodschap van Merkel is de Hannover Messe traditioneel ook de plek waar landen zich afzonderlijk presenteren als de beste regio voor het doen van zaken. Dit jaar was het de beurt aan Zweden om zich in de rol van partnerland te voegen. Wie denkt dat er dan een ikea-verhaal over modulariteit volgt heeft het mis. De grootste bedrijven van het 10 miljoen koppige koninkrijk? Dat zijn Volvo (automotive), Vattenfal (energie) en Ericson (telecom). Maar ook SKF, Tetrapack en Spotify komen uit Zweden. Geen wonder dat Zweden weinig moeite heeft een Integrated Industry visie neer te leggen die bezoekers moet verleiden voor hen te kiezen. Ook op duurzaamheid, educatie en digitale infrastuctuur scoort het goed. En het land telt meer dan 400.000 elanden. Daar kan je als niet Scandinavisch land niet tegenop. Die Zweedse weelde is overigens erg goed voor Nederland. Na Duitsland staat Nederland op de tweede plek als het om de Zweedse importcijfers gaat. Misschien komt dat omdat Nederland traditioneel erg zichtbaar is op de Hannover Messe. Dit jaar waren er vier knaloranje stands te vinden. Belangrijkste blikvanger was toch wel de viegende ‘auto’ Pal V, die na jaren van ontwikkeling dan eindelijk klaar bleek voor het grote publiek.