'Robot as a Service' markt groeit jaarlijks 15,9%

Thu Jan 27 2022

01 27

'Robot as a Service' markt groeit jaarlijks 15,9%

24/08/2021

Door Ad Spijkers

De wereldwijde Robot as a Service-markt zal in de periode 2020 tot 2028 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 15,9%. Dit staat in een rapport dat is gepubliceerd door marktonderzoek- en adviesbureau Coherent Market Insights in Seattle.


     

Robot as a Service (RaaS) is een cloud computing concept dat de naadloze integratie van robots en embedded apparaten in een web- en cloud computing-omgeving mogelijk maakt. Het biedt bedrijven de voordelen van robotic process automation (RPA) door robotapparaten te leasen en toegang te krijgen tot een cloudgebaseerde abonnementsservice.

Groeiverwachting

De wereldwijde Robot as a Service markt zal naar verwachting een aanzienlijke groei vertonen tijdens de prognoseperiode (2021-2028). De groeiende behoefte aan het bewaken, controleren en beheren van verschillende activiteiten in logistiek, voedingsmiddelen- en drankenindustrie en huishoudens, samen met de stijgende arbeidskosten, bevorderen de groei van de markt. Ook de moeilijkheden bij het beheren van dagelijkse taken, belastingen en operaties verhogen de vraag naar deze oplossingen.

Volgens de Coherent Market Insight analyse zal de installed base voor Robot-as-a-Service (RaaS) naar verwachting toenemen van 4.441 stuks in 2016 tot 1,2 miljoen in 2026. Het concept wint aan populariteit door toenemende vraag naar ondersteunende taken om de werkdruk te verminderen en om een hoge efficiëntie bij repetitieve taken in de industrie te vergemakkelijken. Bovendien wordt verwacht dat overheidsinitiatieven en innovaties van verschillende bedrijven het gebruik van geautomatiseerde en robotsystemen zullen verbeteren, wat dus lucratieve kansen in de markt creëert.

 

Coherent Market Robot as a service 780

 

Covid-19

Covid-19 heeft bijna alle industrieën aanzienlijk verstoord, waaronder infrastructuur, transport, olie en gas en industrie. De pandemie en daarop volgende lockdowns hebben een aanzienlijke impact gehad op de productiesector, aangezien over de hele wereld fabrieken tijdelijk werden stilgelegd. De pandemie heeft echter ook de vraag naar medische robots in de zorgsector doen toenemen, wat de marktgroei stimuleert. Deze robots worden onder meer gebruikt in een verscheidenheid aan medische toepassingen, zoals chirurgie, diagnostiek, fysieke en mentale revalidatie, protheses en desinfectie van ruimten.

Markt naar regio en sector

Noord-Amerika zal naar verwachting een dominante positie blijven innemen op de wereldwijde Robot as a Service-markt tijdens de prognoseperiode. Dit werelddeel had in 2020 een marktaandeel van 41,2% aandeel qua waarde, gevolgd door Azië-Pacific en Europa. De groeiende vraag vanuit de zorgsector en ziekenhuizen en de beschikbaarheid van technologisch geavanceerde robots zijn de belangrijkste factoren die de vraag naar Robot as a service vergroten.

De regio Azië-Pacific zal naar verwachting de hoogste groei vertonen tijdens de prognoseperiode, vanwege de toenemende onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten in industriële sectoren en toenemende overheidsinvesteringen in automatisering, kunstmatige intelligentie, robotica en andere technologieën. De toenemende vraag naar automatisering in deze landen zoals China, Japan, Zuid-Korea en India stuwt ook de marktgroei.

Wat betreft eindgebruikers wordt verwacht dat het logistieke segment tijdens de prognoseperiode een dominante positie zal innemen op de wereldwijde Taas- markt. Dit wordt toegeschreven aan de technologie die wordt gebruikt bij het verplaatsen en opslaan van goederen. Deze sector verhoogt de vraag naar servicerobots om de supply chain in veel industrieën te stroomlijnen.

De illustratie toont de geprognosticeerde wereldwijde Robot as a Service markt in miljarden dollars voor de periode 2017-2028. (bron: Coherent Marketing Insights)