De inflatie verslaan met meer robots?

Fri Jul 01 2022

07 01

De inflatie verslaan met meer robots?

23/06/2022

Door Ad Spijkers

Volgens sociaal investeringsnetwerk eToro is de inflatie te verslaan door meer robots te gebruiken.


     

Het vinden van nieuw personeel is momenteel met afstand de grootste uitdaging van ondernemers. Gebrek aan werknemers en stijgende lonen stimuleren de structurele groei van automatisering en de inzet van robots. Een groot deel van de investeringsbudgetten gaat hier naar toe, met als doel om ook in de toekomst de winstmarges op peil te kunnen houden.

Groei aantal robots

Het aantal industriële robots is in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd en groeide in 2021 wereldwijd met 27%. Dat is fors gezien de moeilijke macro-economische omstandigheden en de technische afwaardering van groeiaandelen op de beurs. Het segment van automatisering, robots en kunstmatige intelligentie is daarmee één van de weinige uitzonderingen, samen met bijvoorbeeld hernieuwbare energie en elektrische auto’s.

De daling van de bevolkingsgroei in de werkende leeftijd, vooral in ontwikkelde markten en China, zorgde al voor een structurele verschuiving naar automatisering. Het aandeel van de wereldpopulatie in de leeftijdscategorie tussen 15 en 64 jaar bereikte tien jaar geleden een piek op 66%.

Studies tonen aan dat op langere termijn 50% van het huidige personeel in de detailhandel en de horeca geautomatiseerd kan worden. Voor deze sectoren, waar robots tot voor kort als een bedreiging werden gezien, zijn ze nu een oplossing. Detailhandel en horeca hebben te maken met een combinatie van

  • procentueel gezien hoge arbeidskosten,
  • relatief lage winstmarges,
  • de sterkste loonstijgingen in jaren.

Dat is heel anders dan bijvoorbeeld in de sectoren informatietechnologie en gezondheidszorg, die juist een tegenovergesteld karakter hebben.

Impact op inflatie en aandelen

De opmars van automatisering is van groot belang voor beleggers, omdat het kan helpen de structurele inflatie in te dammen. Steeds meer sectoren worden beïnvloed door de ontwikkelingen. Op dit moment zijn er ongeveer 110 industriële robots per 10.000 werknemers. Verbreding vindt al plaats naar de auto-industrie, waar Japan en China voorop lopen. De invoering van 5G speelt daarbij een grote rol.

eToro is een sociaal investeringsnetwerk dat mensen in staat stelt hun kennis en vermogen te laten groeien als onderdeel van een wereldwijde gemeenschap van succesvolle beleggers. eToro is in 2007 opgericht vanuit de visie dat de wereldwijde financiële markten voor iedereen toegankelijk moeten zijn om op een eenvoudige en transparante manier te handelen en investeren. eToro is een wereldwijd netwerk met meer dan 27 miljoen geregistreerde gebruikers die hun beleggingsstrategieën delen. Iedereen kan de aanpak van andere gebruikers volgen. Door de eenvoud van het platform kunnen gebruikers gemakkelijk activa kopen, houden en verkopen, hun portefeuille in real-time bewaken en transacties uitvoeren wanneer ze maar willen.

 

Dit bericht geeft de mening van eToro weer. Het is niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de redactie. Of meer robots werkelijk de inflatie indammen? Geen idee – wij hebben verstand van robots, niet van beleggen en aandelen.

Grafiek: International Federation of Robotics