Humanoïde robot met low cost componenten

Fri Mar 29 2024

03 29

Humanoïde robot met low cost componenten

23/08/2022

Door Ad Spijkers

Igus doet al enige tijd onderzoek naar humanoïde robotica en presenteerde onlangs een prototype van een motion plastics bot.


     

Door Industrie 4.0 zijn steeds meer taken geautomatiseerd, en nieuwe vormen van robotica profiteren daar van. Maar robots kunnen ook in onze dagelijkse routines dingen gemakkelijker maken. Een humanoïde die zowel functioneel als vriendelijk is en menselijke eigenschappen heeft, kan mensen niet als machine, maar als partner ondersteunen.

Igus (met vestiging in Soesterberg) heeft gewerkt aan zijn eigen visie op een humanoïde robot: de motion plastics bot. Met de Igus ReBeL en het Drytech programma zijn al werkende componenten beschikbaar om een robot te laten bewegen. De humanoïde robot is een project waar het bedrijf uit Keulen aan heeft gewerkt met de robotica-experts van TruPhysics.

Deze start-up uit Stuttgart heeft de intelligente humanoïde robot samengesteld uit motion plastics en andere componenten van Igus. De robot is daar verkrijgbaar onder de naam Robert M3. Igus hoopt dat de robot het samenspel tussen geïntegreerde intelligentie en zijn  producten van hoogwaardige kunststoffen tegen een betaalbare prijs zal demonstreren.

Low-cost humanoïde

Voor een lange levensduur zonder onderhoud bieden de Igus tribo-polymeren in de motion plastics bot een duidelijk voordeel: ze hebben geen smeermiddelen nodig. Tegelijkertijd zorgen hoogwaardige kunststoffen voor een lichtgewicht ontwerp. Ze reduceren het gewicht van de robot tot 78 kg bij hoogtes tot 2,7 meter en een bereik van 1,50 m. De bot is voorzien van een zelfrijdend automatisch geleid voertuig (AGV), een telescopisch lichaam en een hoofd met een geïntegreerd scherm en avatar voor interactieve communicatie.

Een ander centraal onderdeel is de Igus ReBeL, een servicerobot met cobotcapaciteiten die wordt gebruikt als de armen van de bot. De volledig geïntegreerde tribo tandwielkast met motor, een absolute encoder, een besturingssysteem en controller vormen de kern van de ReBeL. De robot beweegt stapvoets en heeft een draagvermogen van 2 kg per arm. Hij wordt bestuurd als een open source oplossing via het Robot Operating System (ROS).

Levenslange metgezel

Igus ziet veel potentieel in humanoïde robots. Maar de wereld is gebouwd door mensen voor mensen. In plaats van alleen individuele automatiseringsonderdelen te gebruiken, is het zinvol humanoïden en androïden te bestuderen. De vraag is wanneer de markt er klaar voor zal zijn, aldus Igus. Mensachtige robots kunnen zowel gevaarlijke als eenvoudige en monotone taken uitvoeren.

In een professionele omgeving kan werk meer omvatten dan pick & place uitgevoerd door robotarmen. In de huishoudelijke sector kan een bot verschillende robots vervangen. Hij kan autonoom stofzuigen, het gras maaien, boodschappen doen, koken, de was doen en allerlei andere taken uitvoeren, zelfs de verzorging van zieken. Het zou niet zomaar een machine zijn, maar een metgezel die mensen voor lange tijd verlichting kan bieden.

Een humanoïde robot is tot nu toe geassocieerd met hoge kosten. Maar als men de mogelijke levensduur in aanmerking neemt, zou de robot zich op de lange termijn terugbetalen. Het doel voor Igus is om met componenten uit motion plastics eenvoudige, kosteneffectieve oplossingen voor humanoïde robotica aan te tonen.

Foto: Igus