Robot plays the blues

Sat Apr 20 2024

04 20

Robot plays the blues

25/01/2023

Door Ad Spijkers

Nou ja, blues is het niet en swingen doet het al helemaal niet. Maar alle begin is moeilijk.


     

Een Chinees wetenschappelijk laboratorium dat vooroploopt bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie heeft een robot gemaakt die piano kan spelen en de menselijke emoties van zijn publiek kan lezen. Deze robot speelt piano in een restaurant in Hangzhou, 180 km zuidwestelijk van het centrum van Shaghai.

De robot, Xiaole genaamd, zou piano kunnen spelen met behulp van een zeer nauwkeurig visueel perceptiesysteem, wat betekent dat hij zelf de juiste toetsen kan vinden om op de piano te drukken. Door zijn constructie met meerdere gewrichten in zijn armen kan de humanoïde robot dagelijkse taken en activiteiten uitvoeren, zoals pianospelen. Hij kan zijn middel, hoofd en voeten bewegen om de 88 instrumenttoetsen te bereiken.

Een opmerkelijke toevoeging aan deze vaardigheden is, dat Xiaole menselijke gezichten kan herkennen. Hij kan ook de emoties van zijn publiek lezen uiteindelijk om erachter te komen wat de experts van zijn optreden vonden.

Robot achter de piano

Welnu, Xiaole is gemaakt door het Zhejiang Lab, een in Hangzhou gevestigd onderzoeksinstituut dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. Het eerste enigszins openbare uitje van de robot was eigenlijk op de 'familiedag' van een werknemer, waar hij in november 2022 optrad voor gasten die de wetenschapscampus bezochten. Een maand later is de robot overgebracht naar een plaatselijk restaurant.

Maar Xiaole is niet de eerste pianorobot die is gemaakt door dit laboratorium. In 2021 introduceerde het onderzoeksinstituut een androïde die piano speelde na analyse van het karakter van het publiek. Xiaole's vermogen om menselijke emoties te lezen, komen voort uit de lessen van deze eerdere robot en houden mogelijk verband met hoe mensen muziek maken, spelen en begrijpen.

Expressie

Menselijke expressie vormt de kern van alle muzikale creatie. Wetenschappers die in de voorhoede van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie werken hebben dit begrepen en nemen het over. Afgezien van de mechanische vaardigheden van de robot en de beheersing van het toetsenbord, kunnen onderzoek en ontwikkeling gericht op het helpen van AI om emoties te begrijpen. Ze kunnen die vervolgens verwerken in hun eigen taken en vaardigheden, een heel nieuw genre van aangeleerde muziek per machine ontsluiten.

Foto: screenshot video Il Messaggero